Szükséges-e az Ön vállalkozásának szlovák közösségi adószámot igényelni?

Ön a gyakran feltett kérdések és válaszok gyűjteményét látja. Ez az űrlap segít Önnek megválaszolni a tisztázatlan témákat. Az űrlap végén elküldheti kérdését Janok Júliának. 

Az űrlap a 2021. július 1-től érvényes új ÁFA/DPH szabályokat még nem tartalmazza. 

Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg.

© 2020  Janok Júlia, © MARK PLUS, s.r.o.  Minden jog fenntartva.

Tilos e gyüjtemény egészét, vagy bármilyen részét a szerzői jogok tulajdonosával történt előzetes írásos megállapodás nélkül bármilyen formában vagy módon sokszorosítani, információs rendszerben tárolni, vagy sugározni.   

A kérdésgyüjtemény szerzője összeállításakor a jelenleg rendelkezésére álló ismeretei alapján pontos információk közlésére és szakmailag helyes tartalom előállítására törekedett. A szerző nem vállal felelősséget a közölt információk nem megfelelő alkalmazásáért, és belőlük származó esetleges kérokért. A szerző által publikált kérdések és válaszok a sajátjai, így ezek nem minősülnek jogi vagy más szakmai, illetve adótanácsadásnak. 
 

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Szlovákia területén rendezett vásárokon, piacokon történő alkalmi árusításhoz azért van szüksége szlovák közösségi adószámra, mert szlovák magánszemélyeknek értékesít. Ezért Önnek kell felszámítani az árakban a 20% DPH-t (szlovák ÁFA-t) és ezt továbbitani a szlovák állam felé. 

Az értékesítésnél online adóhatósághoz bekötött pénztárgépet szükséges használni.

A Szlovákia területén folytatott alkalmi árusításról készítettem részletes cikket - kattintson ide és olvassa el!  

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérem, válaszzon másik tevékenységet, vagy az alábbiakban megírhatja a szlovák közösségi adószám megszerzésével kapcsolatos kérdését Janok Júliának.

A Szlovákia területén végzett építőipari munkák teljesítésének helye Szlovákiában van. Ez alapján szlovák hozzáadottérték adó szabályai alá tartozik.
Fontos meghatározni, hogy átháríthatja-e a magyar vállalkozás az adófizetési kötelességet a megrendelőre, vagy a magyar vállalkozásnak szükséges szlovák hozzáadottérték-adó fizetővé bejelentkeznie.   

Amennyiben az építőipari munkák megrendelője szlovák cég, amely Szlovákiában teljeskörű DPH (szlovák ÁFA) fizető és az Ön vállalkozása Magyarországon rendelkezik magyar közösségi adószámmal, ilyen esetben átruházhatja az adófizetés kötelességét a megrendelőre. Nemzetközi "reverse charge" (fordított adózás) érvényesülhet. 

Viszont ha az Ön vállalkozása alvállakozókkal is fog dolgoztatni, előnyös lenne, hogy az Ön vállalkozása önként igényelje a szlovák közösségi adószámot.

Amennyiben az Ön vállalkozása nem rendelkezne szlovák közösségi adószámmal, az alvállalkozók DPH-val (szlovák ÁFA-val) fogják Önnek, mint fővállalkozónak kiállítani a számlát. Ez azt jelenti, hogy számukra 20% adóval többet kéne kifizetni. Ezt az adót kizárólag ELEKÁFA által tudná visszaigényelni. 

Amennyiben az Ön vállalkozása önként igényelne szlovák közösségi adószámot, az alvállalkozói szlovák belföldi építőipari  fordított adózással fogják az Ön vállalkozása felé kiállítani a számlát. Gyakorlatilag így senkinek mem állna a pénze DPH-ban (szlovák ÁFA-ban. 

Szlovák közösségi adószámot még a munkák megkezdése előtt meg kell igényelni. 

Amennyiben az építőipari munkák megrendelője magánszemély, ő nem rendelkezik szlovák közösségi adószámmal. Így rá nem is lehet átruházni az adófizetési kötelességet. Mindenképp az Ön vállalkozásának kell szlovák közösségi adószámért folyamodnia. A megrendelő felé kiállított számlákban 20% DPH-t (szlovák ÁFA-t) kell felszámolnia. Majd a DPH-t be kell vallani és be kell fizetni a szlovák adóhatóság felé. 

Szlovák közösségi adószámot még a munkák megkezdése előtt meg kell igényelni. 

Amennyiben az építőipari munkák megrendelője civil szervezet, önkormányzat, vagy olyan cég, amely nem rendelkezik szlovák közösségi adószámmal, rá nem lehet átruházni az adófizetési kötelességet. Mindenképp az Ön vállalkozásának szükséges szlovák közösségi adószámért folyamodnia. A megrendelő felé kiállított számlákban 20% DPH-t (szlovák ÁFA-t) kell felszámolnia. Majd a DPH-t be kell vallani és be kell fizetni a szlovák adóhatóság felé. 

Szlovák közösségi adószámot még a munkák megkezdése előtt meg kell igényelni. 

Amennyiben az építőipari munkák megrendelője olyan cég, amely nem letelepedett Szlovákiában /magyar, német, osztrák, cseh...), rá nem lehet nemzetközi "revezse charge" által (fordított adózásal) átruházni az adófizetési kötelességet. Mindenképp az Ön vállalkozásának szükséges szlovák közösségi adószámért folyamodnia.

Amennyiben a Szlovákiában nem letelepedett cég, tehát a megrendelő rendelkezik szlovák közösségi adószámmal, az Ön vállalkozása szlovák belföldi építőipari fordított adózás reszimben fogja kiállítani számára a számlát 0% adóval.

Amenniben a megrendelő nem rendelkezik szlovák közösségi adószámmal, a felé kiállított számlákban 20% DPH-t (szlovák ÁFA-t) kell felszámolnia. Majd a DPH-t be kell vallani és be kell fizetni a szlovák adóhatóság felé. 

Szlovák közösségi adószámot még a munkák megkezdése előtt meg kell igényelni. 

Készítettem egy ingyenes kiadványt azok számára, akik építőipari tevékenységet végeznek, vagy fognak végezni Szlovákiában. A kiadványban nem csak a szlovák közösségi adószámról írok, hanem a munkavállalókról és a gépekről is. A magyar munkavállalókat, akik kiküldetésben fognak dolgozni Szlovákiában, be kell jelenteni még a munkák megkezdése előtt a Szlovák Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőségnek. Munkavédelmi oktatáson kell a munkavállalóknak részt venni.

Az ingyenes kiadványt ide kattintva tudja letölteni.  

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérem, válaszzon másik tevékenységet, vagy az alábbiakban megírhatja a szlovák közösségi adószám megszerzésével kapcsolatos kérdését Janok Júliának.

A webáruházak határon túli értékesítésére 2021. július 1-től új hozzáadottérték-adó (ÁFA / DPH) szabályok fognak vonatkozni. Ez gyökeresen megváltoztatja a más tagállambeli adóbevallások benyújtására vonatkozó szabályokat. Részleteket olvassa ebben a cikkben - kattintson ide!

Távértékesítésnek csupán azt a helyzetet nevezzük, amikor egy webáruház külföldi magánszemélyeknek értékesít. Az egyes tagállamok felé értékesített áru nettó összértékét kell figyelmi. Abban az esetben, ha egy naptári évben meghaladja a forgalom nettó összértéke azt az összeget, amelyet az adott tagállam megszabott, ennek a tagállamnak a hozzáadottérték-adóját kell felszámítani az adott tagállamba irányuló értékesítésnél. 

EU-n belül a tagállamok különböző értékhatárokat szabtak meg a saját pénznemükben. Szlovákia 35.000 EUR értékhatárt szabott meg. Ez annyit jelent, hogy amennyiben magyar webáruház szlovák magánszemélyeknek értékesít és a forgalma meghaladja egy naptári évben a 35.000 EUR-t, 20% DPH-val (szlovák ÁFA-val) szükséges kiállítani a számlát. 

Ezt megelőzően a webáruházat üzemeltető vállalkozásnak szlovák közösségi adószámért kell folyamodnia. Majd minden hónapban a termékeihez felszámított DPH-t (szlovák ÁFA-t) be kell vallani és befizetni az adót a szlovák adóhatóságnak. 

Önkéntes alapon is igényelhet a magyar webáruháztulajdonos szlovák közösségi adószámot akár még a webáruház indítása előtt. Ilyen esetben nem 27% ÁFA-val, hanem 20% DPH-val kell majd kiállítania a számlát szlovák vásárlói felé. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a webáruház forgalma egy naptári évben nem haladná meg a 35.000 EUR-t, 24 hónapon át nem léphet vissza, azaz nem szüntetheti meg a szlovák közösségi adószámát. 

Amennyiben szlovák cég üzemeltetésében lévő webáruház által Szlovákiába kíván értékesíteni, ez már nem távolsági értékesítésnek minősül. Olvassa el a cikkem erről a témáról - kattintson ide!

Szintén nem távolsági értékesítésnek minősül, ha Szlovákiában létesít raktárt a magyar vállalkozás, és innen szolgálja ki a webáruház szlovák vásárlóit. Ilyen esetben állandó telephelye keletkezik a magyar vállalkozásnak Szlovákiában és módosítani kell a DPH regisztrációt. A témáról olvasson bővebben ebben a cikkben - kattintson ide! 

Amennyiben szlovák céggel üzemeltetett webáruház által magyar magánszemélyeknek kíván értékesíteni, abban az esetben az árut Szlovákiából kell küldeni Magyarországra. Amennyiben a forgalom Magyarországi magánszemélyek felé eléri a 8.826.650 forintot, magyar közösségi adószámért kell folyamodnia a szlovák cégnek. A részleteket olvassa ebben a cikkben - kattintson ide!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

A kulturális tevékenység és a személyes oktatás hasonló tevékenységek, mivel a hozzáadottérték adó szempontjából a teljesítés helye ott van, ahol a kulturális esemény, vagy a tanfolyam fyzikálisan megvalósul. Magánszemélyekre nem lehet átruházni az adófizetési kötelességet, ezért szükséges a magyar cégnek szlovák közösségi számért folyamodnia. Bővebben írtam a témáról ebben a cikkben - kattintson ide!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérem, válaszzon másik tevékenységet, vagy az alábbiakban megírhatja a szlovák közösségi adószám megszerzésével kapcsolatos kérdését Janok Júliának.

A Szlovákia területén végzett kereskedelmi tevékenységeknél előfördulhat, hogy a külföldi vállalkozásnak szlovák közösségi adószámmal kell rendelkeznie. Főképpen a láncügyleteknél áll elő ilyen helyzet. A láncügyletekről és azok hozzáadottérték-adó vonzatáról készítettem egy cikket - kattintson ide és olvassa el!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérem, válaszzon másik tevékenységet, vagy az alábbiakban megírhatja a szlovák közösségi adószám megszerzésével kapcsolatos kérdését Janok Júliának.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Milyen gyakran kell benyújtani adóbevallást és mi tartozik hozzá?

A szlovák adóbevallást havonta kell benyújtani, mivel az adózási időszak egy naptári hónap. A tárgyi hónapot követő hónap 25. napja az adóbevallás beküldésének határideje. A bevalláshoz tartozik az ellenőrző kimutatás, ami gyakorlatilag a bevallásban szerepeltetett összegek tételes kimutatása az online pénztárgép által rögzíteett bevételek alapján. Szintén 25.-ig kell befizetni a hozzáadottérték-adót (DPH-t).  

Csak olyan hónap elteltével kell benyújtani az adóbevallást, amelyik hónapban a magyar vállalkozás alkalmi árusítást folytatott Szlovákia területén.

A szlovák közösségi adószámot meddig kell megtartani és hogy lehet megszüntetni?

Amennyiben befejeződött az alkalmi árusítás és a magyar vállalkozás nem tervez a későbbiekben Szlovákia területén magánszemélyeknek termékeket értékesíteni, kérvényezheti a szlovák adóhatóságnál a szlovák közösségi adószám megszüntetését.

Milyen gyakran kell benyújtani adóbevallást és mi tartozik hozzá?

A szlovák adóbevallást havonta kell benyújtani, mivel az adózási időszak egy naptári hónap. A tárgyi hónapot követő hónap 25. napja az adóbevallás beküldésének határideje. A bevalláshoz tartozik az ellenőrző kimutatás, ami gyakorlatilag a bevallásban szerepeltetett összegek tételes kimutatása az egyes számlák alapján. Szintén 25.-ig kell befizetni a hozzáadottérték-adót (DPH-t).  

Csak olyan hónap elteltével kell benyújtani az adóbevallást, amelyik hónapban volt a magyar vállalkozásnak teljesítése, azaz építőipari munkákat számlázott.

A szlovák közösségi adószámot meddig kell megtartani és hogy lehet megszüntetni?

Amennyiben befejeződtek a munkák a szlovák ingatlanon és a magyar vállalkozás nem tervez a későbbiekben Szlovákia területén tevékenykedni, kérvényezheti a szlovák adóhatóságnál a szlovák közösségi adószám megszüntetését.

Milyen gyakran kell benyújtani adóbevallást és mi tartozik hozzá?

A szlovák adóbevallást havonta kell benyújtani, mivel az adózási időszak egy naptári hónap. A tárgyi hónapot követő hónap 25. napja az adóbevallás beküldésének határideje. A bevalláshoz tartozik az ellenőrző kimutatás, ami gyakorlatilag a bevallásban szerepeltetett összegek tételes kimutatása az egyes számlák alapján. Szintén 25.-ig kell befizetni a hozzáadottérték-adót (DPH-t).  

A szlovák közösségi adószámot meddig kell megtartani és hogy lehet megszüntetni?

A távértékesítésnél a szlovák közössgéi adószámot a megszerzésének napjától legalább két évig meg kell tartani. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szlovák magánszemélyek felé értékesített áru forgalma egy naptári évben nem is haladná meg a 35.000 EUR-t, ilyen esetben sem térhet vissza a webáruház a 27% magyar ÁFA-val történő értékesítéshez. 

Amennyiben megszünne a webáruház, illetve maga a magyar vállalkozás, kérvény benyújtása által megszüntethető a szlovák közösségi adószám. 

Milyen gyakran kell benyújtani adóbevallást és mi tartozik hozzá?

A szlovák adóbevallást havonta kell benyújtani, mivel az adózási időszak egy naptári hónap. A tárgyi hónapot követő hónap 25. napja az adóbevallás beküldésének határideje. A bevalláshoz tartozik az ellenőrző kimutatás, ami gyakorlatilag a bevallásban szerepeltetett összegek tételes kimutatása az egyes számlák alapján. Szintén 25.-ig kell befizetni a hozzáadottérték-adót (DPH-t).  

Csak olyan hónap elteltével kell benyújtani az adóbevallást, amelyik hónapban volt a magyar vállalkozásnak Szlovákiában teljesítése, azaz oktatást végzett, vagy kulturális rendezvényt szervezett.

A szlovák közösségi adószámot meddig kell megtartani és hogy lehet megszüntetni?

Amennyiben befejeződött az oktatási tevékenység, illetve a kulturális rendezvények szervezése és a magyar vállalkozás nem tervez a későbbiekben Szlovákia területén tevékenykedni, kérvényezheti a szlovák adóhatóságnál a szlovák közösségi adószám megszüntetését.

Milyen gyakran kell benyújtani adóbevallást és mi tartozik hozzá?

A szlovák adóbevallást havonta kell benyújtani, mivel az adózási időszak egy naptári hónap. A tárgyi hónapot követő hónap 25. napja az adóbevallás beküldésének határideje. A bevalláshoz tartozik az ellenőrző kimutatás, ami gyakorlatilag a bevallásban szerepeltetett összegek tételes kimutatása az egyes számlák alapján. Szintén 25.-ig kell befizetni a hozzáadottérték-adót (DPH-t).  

Csak olyan hónap elteltével kell benyújtani az adóbevallást, amelyik hónapban volt a magyar vállalkozásnak Szlovákiában teljesítése, azaz olyan kereskedelmi tevékenységet folytatott, amelynél szlovák hozzáadottérték-adóval állította ki a számlát..

A szlovák közösségi adószámot meddig kell megtartani és hogy lehet megszüntetni?

Amennyiben befejeződött a magyar vállalkozás Szlovákián belüli kereskedelmi tevékenysége és nem tervez a későbbiekben olyan kereskedelmi tevékenységet folytatni, amelynek a tejesítési helye Szlovákia, kérvényezheti a szlovák adóhatóságnál a szlovák közösségi adószám megszüntetését.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Mi fog történni, miután Ön igényli a szlovák közösségi adószámot?

Küldök Önnek néhány emailt, amikben részletesen tájékoztatom Önt a következő lépésekről. Kérek Öntől hozzájárulást a személyes adatai felhasználásával kapcsolatban. Hasonló hozzájárulást kérek a cég ügyvezetőjétől is. Majd elküldöm a köztűnk lévő szerződés ajánlatát. Amennyiben Ön elfogadja a feltételeket, aláírja a szerzodést, elküldi postán nekem a többi dokumentummal együtt, én is aláírom - így fog közöttünk létrejönni a szerződéses viszony. A szerződéssel párhuzamosan kérek Öntől meghatalmazást arra, hogy az Ön vállalkozása nevében elektronikusan kommunikáljak a szlovák adóhatósággal és benyújtsam a bevallásokat. A folyamat végén elküldi a szlovák adóhatóság az Ön vállálkozásának Magyarországi címére az adóigazolványt. 

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Amennyiben nincs kérdése és nem kíván még szlovák közösségi adószámért folyamodni, nincs más tennivalója.

További sok sikert kívánok Önnek!

Janok Júlia